De voordelen van puur en onbewerkte voeding

Eigenlijk is het logisch dat puur en onbewerkte biologische voeding het beste is voor ons lichaam. Want wij zijn vanuit de oertijd helemaal niet gebouwd om door de voedingsindustrie bewerkt eten én drinken tot ons te nemen. De oermens had immers geen voedingsindustrie, er was alleen de natuur zoals die was.
Onze hormoonbalans is ook gestoeld op deze oermens. Deels zijn we deze oermens nog, we hebben zelfs nog een stukje oerbrein!

Vers eten

Ik ben opgegroeid in een gezin waar vers eten heel gewoon was. Later stond biologisch op het programma; het begon met uien en aardappels. Hierdoor ben ik ook geïnspireerd geraakt door puur en onbewerkt eten en drinken. Het heeft nog enige jaren geduurd voordat ik ook de grote omslag maakte naar zoveel mogelijk biologische voeding. Nu zorg ik voor zoveel mogelijk variatie aan verschillende soorten biologische groenten, granen, noten, eieren, fruit, zilvervliesrijst, vlees, vis, roomboter, kokosolie, olijfolie, ja zelfs voor bio mayonaise zonder suiker :).

Gemaksvoedsel

Gemaksvoedsel is bijna de norm. In de schappen ligt het voorgekookte en sterk bewerkte voedsel voordelig voor het grijpen. Wie kookt er nu nog elke dag vers en wie neemt daar tijd voor? Veel gezinnen gaan voor snel. Snel op tafel, met de juiste combinatie zout, vet en suiker voor de optimale smaakbeleving. Dit zorgt voor een vergrote dooreetfactor.
Er zijn dan ook enorm veel mensen die te kampen hebben met een verstoorde hormoonbalans door een matig tot vrij ongezond voedingspatroon. Dit uit zich vaak als overgewicht, insulineresistentie, diabetes II, darmproblemen, huidproblemen, chronische vermoeidheid etc.
Ons lichaam is niet berekend op het veelvuldig consumeren van toegevoegd zout, suiker en chemicaliën. Als je eens goed nadenkt over het bijzonder ingenieuze concept van leven, ons lichaam, als je eens aan de binnenkant van je ogen zou kunnen kijken en die reis af zou leggen van boven naar beneden (of andersom desgewenst) dan zou je vanzelf meer respect krijgen voor je eigen lichaam en er zuinig mee om willen gaan.

Voordelen van biologisch

Het grote voordeel van pure en biologische voeding is dat de mens er minder door belast wordt. Er worden geen chemische bestrijdingsmiddelen en (genetisch) gemodificeerde ingrediënten, hormonen en antibiotica (vlees/vis) aan de voedingsmiddelen of producten toegevoegd. Het lichaam hoeft dat dan ook niet te verwerken en kan zich bezig houden met het  verteren en opnemen van essentiële stofjes.
Je eet met biologisch vlees en vis dus ook geen antibiotica. Mensen kunnen namelijk resistent worden voor antibiotica en dat is in geval van nood wel heel nadelig. Groeihormonen zijn overigens verboden in Nederland.

Waar koop je biologisch?

In reformwinkels, bij biologische tuinderijen en bij biologische supermarkten kan je biologische producten kopen. In de reguliere supermarkten verschijnen ook steeds meer biologische producten. In Tilburg vind je zelfs een biologische slager (en vast in meer plaatsen).

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.